A sportteljesítmény elengedhetetlen háttere a megfelelő energiabevitel. Ma már az élsport szintjén az edzőnek nélkülözhetetlen segítője a dietetikus, aki objektív mérések alapján összeállítja a sportoló étrendjét, gondoskodik a fizikai teljesítményhez és a mindennapi élethez szükséges energia beviteléről. Az élsportolók körében végzett felmérések szerint a sportolók elég jelentős részénél tapasztalhatók ezen a téren problémák, rendellenességek. Gyakran előfordul – különösen az úgynevezett esztétikai sportágakban – hogy a bevitt energia nem fedezi a sporttevékenységhez szükséges energiamennyiséget. Ekkor lép fel a relatív energiahiányos szindróma (RED-S), amely hosszabb távon a sportteljesítmény csökkenéséhez, de akár szervi, vagy mentális betegségekhez vezethet. A RED-S előidézője lehet az edző, vagy a sportoló túlzott teljesítményelvárása is. A probléma felismerése elsősorban az edző feladata, az okok megtalálásában segít a dietetikus és ha szükséges a (sport)pszichológus és az orvos. Közös tevékenységük eredménye lehet a probléma megszüntetése és a sportoló visszavezetése az eredményes sportolásba.

A konferencia előadói olyan kiváló szakemberek voltak, mint Prof. Dr. Martos Éva, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának szakmai vezetője, Shenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakember és Dr. habil Lénárt Ágota sportpszichológus, tanszékvezető egyetemi docens. A konferenciát közel 150 fő kísérte figyelemmel az online felületen.

 

 

Magyar Edzők Társasága / Köpf Károly /